Köszöntő

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Consort Zenei Alapítvány kortárs improvizatív jazz hangversenysorozata, az "ARBOS". A sorozat idén is folytatja megkezdett útját a szellemi és zenei nyitottság ösvényén, maga mögött hagyva a különböző zenei stílusokat, az improvizáció kifogyhatatlan gazdagságából építve fel saját, eredeti világát. E törekvésünkben az improvizatív zene legnagyobb egyéniségei lesznek segítségünkre.

Az ARBOS Improvizatív Jazz Estek programja idén öt rendkívül izgalmasnak ígérkező, változatos koncertet foglal magában. Elsőként Szabados György és az Új Dimenzió Műhely koncertjére kerül sor. A Babits Antal klarinétos által vezetett kortárs improvizatív együttes (további tagjai Klenyán Csaba - klarinét és Jávorka Ádám - brácsa) együttműködése a "szabad zene" legnagyobb magyar alakjával, Szabados Györggyel nem csupán szerencsés találkozás. A négy kiváló muzsikus a lélek teljessége felé igyekszik mélyen átélt, érzékeny, gondolatokban gazdag zenéjében. Hasonló, mégis más utat jár Vígh András, a Párizsban élő tekerőlantos, aki triójával (Márkos Albert - cselló, Szelevényi Ákos - fúvós- és ütőhangszerek) az improvizáció adta szabadságot kihasználva folyamatos útkeresésben van, egymással zenei "kölcsönhatásba" lépve mindig új és új helyekre, távoli, mesebeli vidékekre jutnak el. Ez a két különleges apparátusú, mély és izgalmas zenei világban mozgó együttes alkotja az idei sorozat keretét: az Új Dimenzió Műhely koncertje nyitja meg, a Vígh-Márkos-Szelevényi trió koncertje pedig bezárja a sorozatot.

A hangversenyek fellépői között megtaláljuk azokat a művészeket is, akik eddig is meghatározták az ARBOS-estek irányvonalát. Így kerül sor Szabados György sorozatunkban immár hagyományosnak számító szólókoncertjére, vagy a Binder Károly - Borbély Mihály duó fellépésére.

Idén először került be a sorozatba a "XXI. század hangjai" címet viselő koncert, amelyen egy ifjú zenészekből álló együttes, az Aurora Borealis lép színpadra. A koncertnek a sorozatba történő bekapcsolásával az volt a célunk, hogy a már elismert, a zenei életben több évtizede jelen levő muzsikusok mellett bemutassuk azokat a fiatal zenészeket is, akik szintén nem elégszenek meg azzal, hogy beilleszkedjenek valamiféle kényelmes, közhelyszerű világba, hanem egyéni hangot és utat keresve szeretnének rálelni a muzsika gyökerére és választ találni világunk alapkérdéseire. Így tehát az idei évtől fogva minden évben az improvizatív zene egy-egy ifjú tehetségét/együttesét szeretnénk meghívni a sorozatba. Ezt a sort indítja el az Aurora Borealis koncertje.

Fellépőink sokfélesége azonban mégis egységet alkot abban, ahonnan ezek a muzsikusok indultak, és ahová igyekeznek. Mindegyiküket összeköti ugyanis a közös szellemi és zenei gyökerük: magyarságuk. Szabados, Binder, Borbély Mihály és a többi fellépő is mind a magyar népzenéből, a bartóki szellemi és zenei örökségből táplálkoznak, ebből merítik ötleteiket saját, eredeti zenei világuk megteremtéséhez. S közös a cél is, a lélek emelkedése, a világ megértése, az ember nemességének visszaszerzése. A számtalan szimbólumot magában rejtő arbos (a szó latinul fát jelent) ezerfelé elágazó, s mégis egy helyről induló és egy felé tartó karjaihoz hasonlíthatnánk ezt a számtalan egyéni utat, amelynek forrása a felszín alatt, az éltető gyökerekben van, célja pedig az égben, amely felé a fa koronája nyújtózkodik.

Valahogy az ég felé nyújtózkodunk mi is, amikor ezeket a mély, léleknemesítő zenéket hallgatjuk. Mi is részévé válunk a zene magával ragadó dinamizmusának, amely nem lehúz, lealjasít, mint annyi minden, ami ma körülvesz minket, hanem felemel, felfelé röpít minket. Adja Isten, hogy e koncertek által a mi lelkünk is nemesedjen, szellemünk gazdagodjon, és megnyíljon azon dolgok befogadására, amelyek észrevétlenül is itt vannak körülöttünk, és amelyek meglátásához a muzsika egyfajta földi-égi kapocsként hozzásegíthet minket. Ennél többet a III. ARBOS Improvizatív Jazz Estek szervezőiként nem is kívánhatunk.

A szervezők

Lap teteje